In 2020 deel ik elke week een gezond product, recept of idee. Jouw gezondheid is een optelsom van jouw fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat dankbaarheid op korte en middellange termijn samenhangt met welbevinden en positieve emoties. Hoe kun je aan dankbaarheid werken? Een bewezen en makkelijke manier is om elke avond terug te blikken op jouw dag en 3 dingen op te schrijven waar jij dankbaar voor bent. Dit mogen grote dingen of kleine dingen zijn. Het mogen dingen zijn die jij hebt mogen ontvangen maar ook dingen die jij bent of gedaan hebt waar jij trots op bent. Het leuke is dat je ook bepaalde thema's ontdekt die iets zeggen over waar jij blij van wordt - zo ben ik vaak dankbaar voor het lekkere eten en is dat toevallig ook mijn grote passie. Maar ook het bedenken van nieuwe dingen - in plaats van de thema's hierboven - kan leuk zijn om zo te zien dat er nog veel meer is om dankbaar voor te zijn dan je dacht. Be happy, be thankful!
0 Comments
In 2020 deel ik elke week een gezond recept, product of idee met jullie. Deze week gaat het niet over voeding. Bij leefstijlcoaching kijk je naar het gehele plaatje. Voeding, beweging en slaap hebben zeker invloed op hoe jij je voelt. Maar minstens net zo belangrijk zijn minder tastbare dingen als sociale relaties, gedachten en emoties die jou ook kunnen voeden. Bij emoties hebben we het vaak over negatieve emoties (boos, bang, verdrietig, walging) en positieve (blij). Maar bestaan ‘negatieve’ emoties eigenlijk wel? Of zijn dat ook gewoon emoties? Deze week wil ik je vragen om juist de emoties die wij als negatief ervaren er te laten zijn, zonder eraan vast te klampen. Het wegdrukken van deze emoties kan dan zorgen dat het ergens binnen jou opgeslagen wordt, dat het veel energie kost om het weg te drukken en juist ook dat je dat met het onderdrukken van negatieve, ook de positieve emoties onderdrukt. To be human is to know grief. Er is geen dag zonder nacht, geen wit zonder zwart. Of zoals de 3 psychiaters van de Vlaamsche school zeggen: Het leven is lijden. Het is allebei onderdeel van het leven en mag er ook allebei zijn. Om te voorkomen dat je er wel aan gaat vastklampen, helpt het om te zien dat het tijdelijk is en voorbijgaat. En ook om het te zien in het gehele plaatje van jouw leven. Ondanks dat iets in jouw leven negatief is, wil niet zeggen dat jouw hele leven negatief is. Delen met anderen kan ook helpen voor jou en voor de ander, die het misschien herkent. Omarm de emotie en zie dat het jou juist mens maakt en laat zien dat je een verlangen hebt naar iets! Je zou nog een stap verder kunnen gaan en onderzoeken wat jouw verlangen is. Misschien kan je kleine stapjes maken om dichter bij het geen te komen waar jij naar verlangt…. Deze week mijn tip: stop met denken in calorieën! We zijn alweer 3 weken onderweg en Blue Monday is geweest. Mocht je als voornemen hebben gehad om op de calorieën te gaan letten en dat het niet gelukt is: gefeliciteerd! Het hele denken in calorieën heeft ons namelijk nog niet verder gebracht. Van de mensen die een dieet volgen, valt namelijk 99% op de lange termijn niet af en komt juist aan. We worden namelijk met z’n allen alleen maar zwaarder: 50% kampt met overgewicht. De light producten zijn vaak nog een slechter alternatief. En bovendien werkt het heel negatief om te focussen op iets niet te mogen. Ook zorgt het focussen op calorieën dat we meer koolhydraten gaan eten ten koste van vetten. Want in 1g koolhydraten zitten maar 4Kcal en in 1g vet zitten 9Kcal. Maar laten nou net (gezonde) vetten nodig zijn voor ontelbare functies in ons lichaam zoals ons zenuwstelsel, hormoonstelsel, celmembranen maar ook voor verzadiging en een stabiele bloedsuikerspiegel. Vooral belangrijk ook vind ik dat het aantal Kcal niets zegt over de voedingswaarde van jouw eten. Je kan weinig Kcal eten maar ook nauwelijks vitaminen, mineralen en vezels binnen krijgen. Ik kan nog wel even doorgaan met argumenten, maar eigenlijk vraag ik jou om jouw gezond verstand en onderbuikgevoel te volgen. Probeer jouw dagmenu te laten bestaan uit ca. 40% koolhydraten, 30% gezonde vetten en 30% eiwitten, dan zit je goed! Voeg daar dan zoveel mogelijk vitaminen, mineralen en vezels aan toe zoals fruit bij het ontbijt en groenten bij de lunch en avondeten. Dus wil je voldoende voedingsstoffen om alle organen en processen in jouw lichaam te voeden? Start met denken in voedingswaarde! In 2020 deel ik elke week een gezond recept, product of ander idee. Deze week een product dat leuk is om samen met de kinderen te maken: Leev Cookie Dough! De mix is glutenvrij, koemelkvrij en vrij van geraffineerde suikers. Er staat zelfs op 30% minder suiker terwijl in de mix zelf helemaal geen suikers zitten: eerlijke marketing I Like!
Suikers In voedingsland is een hele discussie over suikers en koolhydraten. Wat zijn nou goede suikers en wat zijn slechte suikers? Zijn de slechte de snelle koolhydraten, en de goede de langzame koolhydraten? Laten ze wel de bloedsuikerspiegel stijgen of niet? Zijn ze geraffineerd met chemische middelen of nog puur en onbewerkt? Moeten we de hele groep maar links laten liggen en met z'n allen de koolhydraten mijden of volgen we de gezondheidsraad die zegt dat we tussen 40-70% nodig hebben? Mijn advies is: wat voelt goed voor jou? Wat kan jij volhouden? En ben je een zoetekauw: vraag je zelf af op welke momenten je zoet behoefte hebt. is je verlangen naar zoet mentaal, emotioneel of fysiek? En fysiek in de zin van je hebt energie nodig of er zitten foute beestjes in jou die roepen om suikers! In het laatste geval voel je je juist moe na het eten van suikers. Wat ook werkt voor jou: blijf ook met zoet zo dicht mogelijk bij de natuur. Terug naar Leev Cookie Dough Deze mix bestaat alleen uit glutenvrije haver, linzenmeel, rauwe cacao en een beetje zout. De haver en linzen samen (granen en peulvruchten) zorgen samen voor een volwaardige eiwitbron. Je voegt er banaan en dadels aan toe om het zoet te maken. Hele vruchten dus met vitamientjes en mineralen, vers en onbewerkt. Daarnaast kokosolie. Door het toevoegen van vetten zal je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en zal je langer verzadigd blijven. En een beetje pure chocolade erbij. Als toppings zou je in plaats van de smarties op de verpakking ook kunnen kiezen voor kokos, gehakte nootjes of frambozen. Eet lekker! Als leefstijlcoach kijk ik altijd naar ‘het gehele plaatje’ en zo ook dus met de kerst! Wil jij ook met de kerst goed voor jezelf zorgen omdat je graag energiek, gelukkig, gezond wilt zijn of een gezond gewicht wilt hebben? Misschien helpen deze tips jou daarbij:
Wat kies jij deze kerst om goed voor jezelf te zorgen? Ik wens jullie een Gezonde en Lekkere Kerst! Ineens horen we er veel over in de media: de gezonde leefstijl. Er zijn ineens leefstijlcoaches, opleidingen tot leefstijlcoach, een beroepsvereniging, wetenschappelijk onderzoek en zelfs een heuse studie leefstijlgeneeskunde.
Nu heb ik onder andere de opleiding natuurvoedingsadviseur gedaan. Een hele opleiding om eigenlijk gewoon te leren eten zoals onze opa's en oma's vroeger aten: puur, onbewerkt, uit de buurt, wat er te krijgen is in het seizoen, veelal onbespoten. In deze tijd en in onze supermarkten is dat best een uitdaging! Nu kunnen we ook heel ingewikkeld doen over de gezonde leefstijl, maar feitelijk is het niets anders: namelijk ook gewoon leven zoals onze opa's en oma's vroeger leefden: gezonde voeding, veel beweging, op tijd naar bed en niet te veel stress. Maar ook dat is in deze tijd best een uitdaging! Want je komt op een dag veel vaker enorm bewerkte voeding dan onbewerkte voeding tegen. We zitten veel. En in de avond moeten we nog mails beantwoorden, social media bijhouden en Netflix kijken en gaan we dus niet op tijd naar bed. En stress, tja… wie heeft het niet druk want we willen allemaal veel! Hier mijn 3 tips om vast een kleine start te maken:
Wil je meer weten over hoe je deze tips in praktijk brengt? Maak dan een afspraak bij Jij & Co Leefstlijlcoaching, jouw stok achter de deur om het nu echt te gaan doen. Omdat: als jij goed voor jouzelf zorgt, kan jij ook goed voor anderen zorgen. liefs, Corinne De Radlers zijn erg populair! En er zit ook nog eens minder of geen alcohol in! Dus gezonder! Of niet?
Afgelopen weekend pakte ik een Radler die we hadden ingekocht voor een barbecue. Omdat etiketten lezen mijn tweede natuur is geworden, viel mijn oog op het woord “fructosestroop” en op “natuurlijk aroma”. Ondanks dat ik niet op mijn gewicht hoef te letten, maar wel mijn gezondheid belangrijk vind, mijd ik zo veel als mogelijk producten met fructosestroop en natuurlijke aroma’s. Waarom? Over Fructosestroop het volgende: Ten eerste omdat het een zeer bewerkte en geconcentreerde vorm van suiker is die onder hoge temperaturen gemaakt wordt. Ten tweede omdat ik probeer om zo veel mogelijk toegevoegde suikers te mijden. En ten derde omdat ik weet dat er heel veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan worden naar de effecten van glucosestroop of glucose-fructosestroop (HFCS) op allerlei aspecten van onze gezondheid: hormoonstelsel, zenuwstelsel, spijsvertering (darmflora, lever), hart- en bloedvaten, cholesterol, maar ook algemeen welzijn van invloed op gedrag en humeur (zie pubmed). Liever niet dus in mijn lijf! Over Natuurlijke aroma’s het volgende: Volgens het voedingscentrum zijn Aromastoffen, stoffen met een sterke geur of smaak, waardoor ze producten lekkerder kunnen laten ruiken of smaken. En kunnen ze geen kwaad. Ook keuringsdienst van Waarde is op zoek gegaan naar wat het zijn en komt tot de conclusie dat deze stoffen vrijwel altijd genetisch gemanipuleerd zijn. En zoals voedingswetenschapper Ralf Moorman aangeeft, zijn veel toegevoegde stoffen een experiment met onze gezondheid. We weten niet wat het effect is ervan op ons zenuwstelsel, hormoonstelsel, op onze darmflora en levercapaciteit. En toch zijn de Radlers erg populair en denken mensen goed bezig te zijn door minder alcohol te nuttigen. En typisch is dat de bieren met 0% nog meer suikers bevatten! Ik zou zeggen:
Hier zijn ze op een rijtje: Amstel Radler Citroen 2% - Koolhydraten 6.2% waarvan suikers 4.7% Ingrediënten: koolzuurhoudend water, GERSTEMOUT, suiker, vruchtensap 5% uit concentraat (citroensap 2,7%, sinaasappelsap, limoensap, acerolasap), hop, hopextract, geconcentreerd citroenextract, natuurlijk aroma, stabilisator: johannesbroodpitmeel, citroengrasextract. Amstel Radler Citroen 0% - Koolhydraten 8% waarvan suikers 7% Ingrediënten: koolzuurhoudend water, GERSTEMOUT, suiker, vruchtensap 5% uit concentraat (citroensap 2,7%, sinaasappelsap, limoensap, acerolasap), hop, hopextract, geconcentreerd citroenextract, natuurlijk aroma, stabilisator: johannesbroodpitmeel, citroengrasextract. Grolsch Radler Citroen 2% - Koolhydraten 5% waarvan suikers 3.2% Ingrediënten: water, GERSTEMOUT, fructosestroop, vruchtensap uit concentraat 5,7% (citroensap 3,2%, sinaasappelsap), natuurlijk citrusaroma met andere natuurlijke aroma's, stabilisator: johannesbroodpitmeel en hop. Grolsch Radler Citroen 0% - Koolhydraten 6.8% waarvan suikers 3.6% Ingrediënten: water, GERSTEMOUT, fructosestroop, vruchtensap uit concentraat 5,0% (citroensap 4,0%, sinaasappelsap), natuurlijk aroma, stabilisator: johannesbroodpitmeel en hop. Grolsch Pilsener 5% - Koolhydraten 2.5% waarvan suikers 0% Ingrediënten: water, GERSTEMOUT en hop. Brand Weizen 5% - Koolhydraten 3.2% waarvan suikers <0.4% Ingrediënten: natuurlijk mineraalwater, GERSTEMOUT, TARWEMOUT, hop, gist Link: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/ook-matig-gebruik-van-fructose-kan-ongezond-zijn https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/10-03-2016/KN_1679007 https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/aromastoffen.aspx Gisteren las ik de nieuwsbrief van Juglen Zwaan over orthorectisch en ik moest de inhoud echt even laten bezinken. We leven in een wereld waar we elkaar in hokjes stoppen en overal elkaar oordelen (of ben ik nu aan het oordelen?). Zo ook over iemands voedingspatroon. Eet iemand té gezond (wat is té gezond?) dan beginnen we over tekorten en orthorectisch. Het doet me denken aan 1 van de Four Agreements van Don Miguel Ruiz : ‘What other people say or do, has nothing to do with you but is a projection of their own dreams, desires, goals.’ Wat ik daarmee bedoel is dat mensen die aan de gezonde kant van het voedingsspectrum zitten iets vinden van mensen aan de ongezonde kant. Bijv. dat ze zelf ook meer zouden willen genieten van lekkere dingen of het leven, of dat ze boos zijn dat ze meebetalen aan de zorgkosten van de gezondheidsklachten van de ander. En de mensen die aan de ongezonde kant van het voedingsspectrum zitten iets vinden van mensen aan de gezonde kant. Bijv. dat ze jaloers zijn dat de ander slank en/ of gezond is, of dat ze verdrietig zijn dat zij zich niet zo goed kunnen beheersen of dat het gewoon weg niet lukt om de gezonde keuzes te maken met alle slimme marketing trucs van de grote bedrijven. Uiteindelijk zit iedereen met zijn voedingspatroon ergens in het spectrum van 0-10 tussen gezond en ongezond. En zou het mooi zijn als we elkaar zouden kunnen steunen om met z’n allen rond de 7 of 8 te zitten van gezond. Dat we met zijn allen er voor elkaar zijn en de ander motiveren om voldoende groenten te eten, geen sloten koffie of alcohol naar binnen te werken, niet te vaak gefrituurd. Maar ook elkaar motiveren om voldoende slaap te nemen, te bewegen, lief voor elkaar te zijn en nu eindelijk te gaan doen waar je echt blij van wordt! Als leefstijlcoach adviseer ik mensen om de Voedingspiramide te volgen - https://voedingspiramide.nl/ - opgesteld door orthomoleculair diëtisten (mensen die uitvogelen welke stofjes jouw lichaam nodig heeft om alle processen optimaal te laten verlopen zonder beïnvloed te zijn door commerciële partijen). Niets uitsluiten, maar focussen op voedingswaarde en kwaliteit. Dat vind ik gezond! Maar mocht je last hebben van spijsverteringsklachten of immuunziekten, zou ik ook zeker aanraden om wel uit te vinden of er voedingsmiddelen zijn die je niet tolereert. Wil ik nog afsluiten met de Four Agreements van Don Miguel Ruiz: 1. Probeer zo veel mogelijk goed te spreken - wees bewust van de kracht van jouw woorden 2. Neem niets persoonlijk op – het heeft meer met de ander te maken dan met jou 3. Maak geen veronderstellingen - oordeel niet en vul niet in maar wees nieuwsgierig 4. Doe altijd je best – naar jouw (fysieke, mentale en emotionele) omstandigheden Als je deze ook toepast op de keuze die jij maakt voor jouw voedingspatroon maar met name ook op de keuzes van anderen die zij maken voor hun voedingspatroon, dan wordt deze wereld meteen een beetje gezonder en gelukkiger! Om je gezond te voelen, is het belangrijk voldoende te drinken. Maar wat is gezond?
Water natuurlijk! Begin de dag met een flinke mok lauw water om het vocht dat je ’s nachts bent verloren aan te vullen. En de rest van de dag voor de variatie drink het eens: Koud met daarin bijv. een schijfje sinaasappel, citroen, limoen, komkommer, framboosjes, munt Heet met daarin bijv. een schijfje sinaasappel, gember, kaneelstokje of een combinatie daarvan. Thee Kies voornamelijk voor kruidenthee en varieer zo veel mogelijk. Kies waar jij zin in hebt en dit kan best verschillen per moment van de dag of per seizoen. Koffie Een beetje koffie is gezond. Probeer niet meer dan 1 of 2 koppen per dag te drinken. Gebruik koffie niet om vermoeidheid te bestrijden maar accepteer je vermoeidheid zonder er iets aan te willen veranderen of kijk of je de oorzaak kunt aanpakken. Drink koffie omdat je het lekker vindt. Las bijvoorbeeld rond 10 uur een lekker koffie-geniet-momentje in. Liefst met iets kleins te eten erbij om je maag niet te veel te prikkelen. Versgeperst fruitsap Als je fruit perst voeg ook de vezels toe aan het sap. Dit zorgt voor verzadiging en is ook voeding voor goede darmbacteriën. De vrucht in zijn geheel eten is natuurlijk gezonder. Let maar eens op hoeveel fruit je, als je sap drinkt, zo ongemerkt in 1 glas snel wegdrinkt. Dat zijn best veel suikers tegelijk. Waarschijnlijk zou je niet zo veel stukken fruit ineens eten. Alcoholische drankjes Een beetje alcohol is gezond. Probeer niet meer dan 1 of 2 glazen per dag en 1 per uur te drinken zodat je lever het kan afbreken. Houd een maximum van 6 per week aan. Gebruik alcohol niet om vermoeidheid of emoties te bestrijden, maar accepteer deze zonder er iets aan te willen veranderen of kijk of je de oorzaak kan aanpakken. Drink het liefst biologische wijn bij het eten. Alcohol irriteert het maagslijmvlies dus beter iets kleins (vets) erbij eten om het maagslijmvlies te beschermen. Overige dranken Overige dranken adviseer ik te mijden, vooral omdat er veel suikers of vervangende zoetmiddelen in zitten. Bij zeer speciale gelegenheden, kun je er voor kiezen om een uitzondering te maken. |
AuthorWrite something about yourself. No need to be fancy, just an overview. Archives
Maart 2022
Categories |