Jij & Co Leefstijlcoaching
  • Welkom
  • COOL - GLI
  • Aanmelden COOL
  • Nieuwtjes
  • Over Mij
  • Contact
  • Gratis E-Book
  • Welkom
  • COOL - GLI
  • Aanmelden COOL
  • Nieuwtjes
  • Over Mij
  • Contact
  • Gratis E-Book

Gezond Idee! #15 Stress en Corona

4/24/2020

0 Comments

 
Foto
In 2020 geef ik elke week een gezonde tip, product of recept. Deze week wil ik uitleggen waarom stress en corona geen goede combinatie is, zoals deze week ook toegelicht door Margo Peinemann, een ervaren internationaal docent en orthomoleculair geneeskundige.

Wat gebeurt er bij stress? Bij stress reageert jouw lichaam eerst met adrenaline en dan met cortisol. Wat er dan gebeurt, is dat jouw lichaam aangestuurd wordt om zo veel mogelijk zuurstof en glucose naar jouw cellen te sturen als energie voor een fight or flight reactie. Om meer zuurstof te kunnen opnemen, zal het de bronchiën (vertakkingen in jouw longen) verwijden. Om meer glucose (en ook water en natrium) te kunnen opnemen, zal het de tight junctions (darm barrière) meer doorlaatbaar maken.

Nu blijkt dat bij mensen die ernstiger klachten hebben, er ook meer van het virus in het lichaam is gevonden. Logischerwijs zou je denken dat verwijden van de bronchiën dus geen goed idee is. Ook meer doorlaatbaar maken van de darm is niet handig omdat zo ook grotere voedseleiwitten in jouw bloed terecht kunnen komen, waar jouw immuunsysteem dan druk mee is.
​
Tip dus om niet te stressen: wees even boos, verdrietig of bang en accepteer deze emotie maar klamp er niet aan vast. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning voor herstel. En wil je onderzoeken waarom het niet lukt om voor meer slaap en ontspanning te kiezen of andere stress factoren onderzoeken? Neem dan contact met mij op! 🙋‍♀️🥗💡
Zie hier hoe simpel het kan zijn:
https://youtu.be/z23W2sSmH0I

0 Comments

Gezond Idee! #14 Sweet Tooth

4/21/2020

0 Comments

 
Foto
In 2020 deel ik elke week een gezond product, idee of recept. Deze week een idee bij bloedsuikerspiegelproblemen. Veel mensen hebben vlak na de (avond)maaltijd zin in iets zoets. Dit kan zijn gewoon voor de lekker (neem dan iets kleins) of uit gewoonte (vraag je af waarom?), maar ook een teken zijn van een probleem met insuline of de bloedsuikerspiegel. Het zou niet nodig moeten zijn om na de avondmaaltijd nog iets zoets te eten. Je hoeft namelijk niets meer te doen waarvoor je de snelle energie nodig hebt!
Zeker als je last hebt van overgewicht of bloedsuikerspiegelproblemen, is het goed om te kijken of je deze gewoonte kan doorbreken.
​
Probeer het volgende:
- Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag en liefst ook voor het avondeten
- Zorg ervoor dat je de hele dag laag glycemisch eet dus weinig koolhydraten, voldoende groenten, eiwitten en vetten.
- Probeer gedurende dag tussendoortjes die een ontregelend effect op jouw bloedsuikerspiegel (koolhydraten vooral snelle suikers) te vervangen door tussendoortjes die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel (noten, groenten, heel fruit en/of iets met vetten, vezels of eiwitten)
- Zorg voor voldoende slaap want bij minder slaap krijg je meer behoefte aan (snelle) koolhydraten
- Zorg dat je vervelende gevoelens en gedachten benoemt, accepteert, kijkt wat ze je willen vertellen en niet oplost met zoet eten
- Hou vol, want het kan een paar weken duren voordat je bloedsuikerspiegel zich aanpast.
Bedenk dat niks niet mag, maar je zelf kiest of je iets wilt of juist niet. Kleine stapjes maken samen een groot verschil!

0 Comments

Geen anderhalve-meter-samenleving maar een gezond-verstand-samenleving!

4/16/2020

0 Comments

 
Ik ben boos! Krijgen we nu echt opgedrongen om naar een anderhalve meter samenleving te gaan? Moeten we echt alle treinen, bussen, scholen, bedrijven, restaurants etc aanpassen aan deze regels? Hoeveel geld, tijd en energie gaan we daarin steken? Geld, tijd en energie die we ook kunnen steken in andere zaken als het vergroten van de capaciteit van de zorg (ik hoor Mark Rutten nl zeggen dat het doel van alles is dat het behapbaar blijft voor de zorg), het helpen van mensen die nu economische schade lijden of het onderwijzen van mensen op het gebied van hoe ze voor hun gezondheid kunnen zorgen?

Ik heb vertrouwen in Mark Rutten en consorten.  Ik probeer vertrouwen te houden. Ik ben geen viroloog maar ben wel bang dat – met alle respect voor hun kennis en ervaring – deze mensen zich blindstaren op voorkomen van verspreiding van virussen. Ik ben ‘maar’ een bedrijfskundige, die in meerdere landen ervaring heeft opgedaan en toen besloten heeft om zich te verdiepen in alles wat te maken heeft met voeding, darmen (80-90% van het immuunsysteem) en gezondheid. Les 1 die ik leerde bij Technische Bedrijfskunde aan de TU in Eindhoven is afvragen of er een probleem is en wat het probleem is.

Het probleem is dat ze in China rare dingen met beesten doen en ook dat onze immuunsystemen zwakker worden. Verdiep maar eens in de afgenomen variatie in het microbioom als gevolg van toegenomen keizersnedes, afgenomen borstvoeding, toegenomen antibiotica, te schone huizen en het vervangen van pure voeding door bewerkte voeding en ook eten van veel te weinig vezels. Los van het effect wat stress heeft op onze darmen. Wat niet alleen leidt tot het kwetsbaar zijn voor een corona virus maar ook tot het hebben van minder gezonde levensjaren en toename in allerlei klachten van overgewicht, diabetes maar ook allergieen, en ziekten gerelateerd aan een zwakker zenuwstelsel. 

Is het probleem werkelijk dat we geen anderhalve meter afstand houden? Nee! En mensen, dit is toch niet haalbaar? Als baby is contact met de moeder essentieel om te overleven. Het hele doel van leven is dat we groeien, voortplanten en vervolgens plek maken voor het nageslacht. We houden nu kunstmatig met veel medicijnen mensen in leven en houden daar het grootste deel van de zorg druk mee. Maar het houdt een keer op.
​
Ik stel voor dat we naar een gezond verstand samenleving gaan met een aantal regels:
  • Zorg goed voor jouw eigen weerstand of vitaliteit door gezonde voeding, beweging, slaap, weinig stress en het opzoeken van leuke mensen en activiteiten. Hoe vitaler je bent hoe minder impact een virus, bacterie, parasiet of schimmel op jou heeft
  • Zoek de natuur op en laat de natuur jouw weerstand versterken door contact met de natuur
  • Zorg voor goede hygiëne zoals handen wassen en niesen in de elleboog
  • Als je ziek voelt, blijf bij anderen uit de buurt en ga niet grote groepen mensen opzoeken
  • Als je kinderen ziek zijn, vraag dan niet kwetsbare ouderen (opa en oma) om te komen oppassen
  • Vraag je als bedrijf af of je luchtcirculatiesystemen moet hebben waardoor alles wat iedereen in- en uitademt bij iedereen terecht komt
  • Vraag je als bedrijf sowieso af hoe je een missie kunt hebben om goed voor jouw personeel, clienten, leveranciers en onze aarde te zorgen (heb je hulp daarbij nodig: check Doing Business Doing Good) want als we de aarde ziek blijven maken, worden wij ook steeds kwetsbaarder.
  • Bottom-up: Alle Nederlanders krijgen een her-opvoeding op het gebied van voeding en leefstijl want zolang wij ons ziek eten en stressen krijgt elk virus een kans. We hebben gewoonweg niet geleerd wat gezonde voeding is. En diëtisten die nog advies geven om light producten te nemen en alle vetten mijden (sorry als ik nu tegen heilige huisjes schop) moeten ook achter de oren krabben hoe het komt dat we met deze adviezen afgelopen 50 jaar alleen maar dikker zijn geworden en dus vatbaarder voor virussen.
  • Top-down: De overheid moet zorgen dat de winkels, restaurants, kiosken voor minimaal 50% gezonde voeding (onbewerkt uit de natuur) zodat bewerkte fabrieksvoeding niet als het nieuwe normaal ervaren wordt.  
Kunnen we kiezen voor een 80-20 regel waarbij we kiezen voor de maatregelen met de meeste impact om 80% van de verspreiding te voorkomen en we 20% accepteren?

Het komt heus wel goed, als we allemaal eigen verantwoordelijkheid nemen en ons gezond verstand gebruiken. Wij nuchtere Nederlanders zouden toch goed ons gezond verstand moeten gebruiken?
0 Comments

Gezond idee! #13 Nooit meer Jaloers!

4/9/2020

0 Comments

 
Foto
In 2020 deel ik elke week een gezond product, recept of idee. Deze week eentje op het mentale of emotionele vlak, namelijk hoe je iets wat je als negatief ervaart positief kan zien.  Hoe je van jaloezie naar verlangen kan gaan.

In deze crisis zijn er vast dingen waar je jaloers op bent. Zo ben ik jaloers op mensen met een vast inkomen, omdat dat gewoon doorloopt in deze tijd. Ook ben ik jaloers op mensen die mogen werken, omdat werk ook voldoening geeft en ik die voldoening nu mis. Jaloers op mensen die ‘hun eigen ding’ kunnen doen omdat ik daar meer van wil. En zo zijn er nog wel een paar meer. 😉

Wat jaloezie eigenlijk is, is verlangen. En verlangen is iets moois, vind ik. Het verlangen wil jou iets vertellen over waar jij behoefte aan hebt, gelukkig van wordt en energie van krijgt. Iedereen heeft verlangens en dat maakt jou mens.
Het verlangen benoemen en beschrijven geeft de mogelijkheid om een doel, een streven, iets om naar toe te werken te formuleren. Je hoeft er niet aan vast te klampen, ongeduldig te zijn, direct vervulling te willen. Je kan een stappenplan bedenken hoe je er gaat komen. Je hebt iets moois om van te dromen en je af te vragen hoe je dat in de toekomst gaat invullen. We hebben tenslotte een heel leven om te leren.

Welk verlangen komt bij jou op dit moment naar boven en hoe zou jij dit verlangen kunnen gaan invullen in de toekomst?

Zie jaloezie als verlangen en doe er jouw voordeel mee!🙋‍♀️

0 Comments

Gezond Idee! #12 Zoete broodjes bakken

4/1/2020

1 Comment

 
Foto
In 2020 deel ik elke week een gezond recept, idee of product. Deze week een broodje waar echt wat in zit. En waar vooral ook geen dingen in zitten die je liever niet wilt. Volgens huisarts en specialist op het gebied van darmklachten Saskia van As zitten er wel 80 verschillende chemische stoffen in commercieel brood, ook dat van de warme bakker. Volgens van As kunnen deze stoffen het darmslijmvlies aantasten en jouw darmflora verstoren. Jouw immuunsysteem dus.

Wil je zelf een lekker broodje maken dat ook nog eens goed vult en heerlijk is bij een soep, salade of gewoon met alleen roomboter erop? Probeer dan deze eens van Hemsley & Hemsley.

INGREDIENTEN:
1 grote zoete aardappel of een halve pompoen
110g boekweit meel of ander meel
4 eetlepels arrowroot of nog extra meel
¼ tl bicarbonaat
½ tl zout
1 eetl vers gemalen lijnzaad
2 eetl citroensap
For de Zaden Mix:
60g pompoenpitten*
60g zonnebloempitten*
60g sesamzaad*
75 – 90g rozijnen (optioneel)
*bij voorkeur een nachtje laten weken en dan afspoelen met water en je kan variëren met bijv. lijnzaad, chiazaad
BEREIDING:
  1. Halveer de zoete aardappel of pompoen en verwijder bij pompoen verwijder de zaden. Bak ca. 45 minuten in de oven tot deze zacht is.
  2. Zet de oven aan op 180°C/Gas 6.
  3. Als de pompoen/ aardappel klaar is, verwijder de schil en pureer 200 gram in de keukenmachine.
  4. Mix de rest van de ingrediënten voor het deeg mee totdat het een egaal geheel is. Kneed dan de zaden en rozijnen erdoorheen.
  5. Maak er een broodje van en leg op bakpapier of met bakpapier in een bakblik.
  6. Bak ca. 40 minuten totdat hij goudbruin is en een houten prikker er droog uit komt.
  7. Laat afkoelen voor snijden en smullen
Tip 1: Maak er meteen 2 of 3 tegelijk. Je kan ze zeker 3-4 dagen bewaren of invriezen.
Tip 2: Leg de pompoen of zoete aardappel in de oven als je het avondeten maakt dan kan je de eerste stap overslaan en ben je sneller klaar!

Wij zijn hier fan van dit overheerlijke broodje dat ook nog eens vrij is van allergenen!

1 Comment

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    Maart 2022
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    Februari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    Oktober 2019
    Juni 2019
    Februari 2019

    Categories

    Alles

    RSS-feed

Jij & Co Leefstijlcoaching - Breda - Ulvenhout
Proudly powered by Weebly