In 2020 deel ik elke week een gezond recept, product of idee met jullie. Deze week gaat het niet over voeding. Bij leefstijlcoaching kijk je naar het gehele plaatje. Voeding, beweging en slaap hebben zeker invloed op hoe jij je voelt. Maar minstens net zo belangrijk zijn minder tastbare dingen als sociale relaties, gedachten en emoties die jou ook kunnen voeden. Bij emoties hebben we het vaak over negatieve emoties (boos, bang, verdrietig, walging) en positieve (blij). Maar bestaan ‘negatieve’ emoties eigenlijk wel? Of zijn dat ook gewoon emoties? Deze week wil ik je vragen om juist de emoties die wij als negatief ervaren er te laten zijn, zonder eraan vast te klampen. Het wegdrukken van deze emoties kan dan zorgen dat het ergens binnen jou opgeslagen wordt, dat het veel energie kost om het weg te drukken en juist ook dat je dat met het onderdrukken van negatieve, ook de positieve emoties onderdrukt. To be human is to know grief. Er is geen dag zonder nacht, geen wit zonder zwart. Of zoals de 3 psychiaters van de Vlaamsche school zeggen: Het leven is lijden. Het is allebei onderdeel van het leven en mag er ook allebei zijn. Om te voorkomen dat je er wel aan gaat vastklampen, helpt het om te zien dat het tijdelijk is en voorbijgaat. En ook om het te zien in het gehele plaatje van jouw leven. Ondanks dat iets in jouw leven negatief is, wil niet zeggen dat jouw hele leven negatief is. Delen met anderen kan ook helpen voor jou en voor de ander, die het misschien herkent. Omarm de emotie en zie dat het jou juist mens maakt en laat zien dat je een verlangen hebt naar iets! Je zou nog een stap verder kunnen gaan en onderzoeken wat jouw verlangen is. Misschien kan je kleine stapjes maken om dichter bij het geen te komen waar jij naar verlangt….
0 Comments
Deze week mijn tip: stop met denken in calorieën! We zijn alweer 3 weken onderweg en Blue Monday is geweest. Mocht je als voornemen hebben gehad om op de calorieën te gaan letten en dat het niet gelukt is: gefeliciteerd! Het hele denken in calorieën heeft ons namelijk nog niet verder gebracht. Van de mensen die een dieet volgen, valt namelijk 99% op de lange termijn niet af en komt juist aan. We worden namelijk met z’n allen alleen maar zwaarder: 50% kampt met overgewicht. De light producten zijn vaak nog een slechter alternatief. En bovendien werkt het heel negatief om te focussen op iets niet te mogen. Ook zorgt het focussen op calorieën dat we meer koolhydraten gaan eten ten koste van vetten. Want in 1g koolhydraten zitten maar 4Kcal en in 1g vet zitten 9Kcal. Maar laten nou net (gezonde) vetten nodig zijn voor ontelbare functies in ons lichaam zoals ons zenuwstelsel, hormoonstelsel, celmembranen maar ook voor verzadiging en een stabiele bloedsuikerspiegel. Vooral belangrijk ook vind ik dat het aantal Kcal niets zegt over de voedingswaarde van jouw eten. Je kan weinig Kcal eten maar ook nauwelijks vitaminen, mineralen en vezels binnen krijgen. Ik kan nog wel even doorgaan met argumenten, maar eigenlijk vraag ik jou om jouw gezond verstand en onderbuikgevoel te volgen. Probeer jouw dagmenu te laten bestaan uit ca. 40% koolhydraten, 30% gezonde vetten en 30% eiwitten, dan zit je goed! Voeg daar dan zoveel mogelijk vitaminen, mineralen en vezels aan toe zoals fruit bij het ontbijt en groenten bij de lunch en avondeten. Dus wil je voldoende voedingsstoffen om alle organen en processen in jouw lichaam te voeden? Start met denken in voedingswaarde! In 2020 deel ik elke week een gezond recept, product of ander idee. Deze week een product dat leuk is om samen met de kinderen te maken: Leev Cookie Dough! De mix is glutenvrij, koemelkvrij en vrij van geraffineerde suikers. Er staat zelfs op 30% minder suiker terwijl in de mix zelf helemaal geen suikers zitten: eerlijke marketing I Like!
Suikers In voedingsland is een hele discussie over suikers en koolhydraten. Wat zijn nou goede suikers en wat zijn slechte suikers? Zijn de slechte de snelle koolhydraten, en de goede de langzame koolhydraten? Laten ze wel de bloedsuikerspiegel stijgen of niet? Zijn ze geraffineerd met chemische middelen of nog puur en onbewerkt? Moeten we de hele groep maar links laten liggen en met z'n allen de koolhydraten mijden of volgen we de gezondheidsraad die zegt dat we tussen 40-70% nodig hebben? Mijn advies is: wat voelt goed voor jou? Wat kan jij volhouden? En ben je een zoetekauw: vraag je zelf af op welke momenten je zoet behoefte hebt. is je verlangen naar zoet mentaal, emotioneel of fysiek? En fysiek in de zin van je hebt energie nodig of er zitten foute beestjes in jou die roepen om suikers! In het laatste geval voel je je juist moe na het eten van suikers. Wat ook werkt voor jou: blijf ook met zoet zo dicht mogelijk bij de natuur. Terug naar Leev Cookie Dough Deze mix bestaat alleen uit glutenvrije haver, linzenmeel, rauwe cacao en een beetje zout. De haver en linzen samen (granen en peulvruchten) zorgen samen voor een volwaardige eiwitbron. Je voegt er banaan en dadels aan toe om het zoet te maken. Hele vruchten dus met vitamientjes en mineralen, vers en onbewerkt. Daarnaast kokosolie. Door het toevoegen van vetten zal je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en zal je langer verzadigd blijven. En een beetje pure chocolade erbij. Als toppings zou je in plaats van de smarties op de verpakking ook kunnen kiezen voor kokos, gehakte nootjes of frambozen. Eet lekker! |
AuthorWrite something about yourself. No need to be fancy, just an overview. Archives
March 2022
Categories |