Jij & Co Leefstijlcoaching
  • Welkom
  • COOL - GLI
  • Aanmelden COOL
  • Nieuwtjes
  • Over Mij
  • Contact
  • Gratis E-Book
  • Welkom
  • COOL - GLI
  • Aanmelden COOL
  • Nieuwtjes
  • Over Mij
  • Contact
  • Gratis E-Book

Laat jij je misleiden tot een Radler?

6/24/2019

1 Comment

 
De Radlers zijn erg populair! En er zit ook nog eens minder of geen alcohol in! Dus gezonder! Of niet?

Afgelopen weekend pakte ik een Radler die we hadden ingekocht voor een barbecue. Omdat etiketten lezen mijn tweede natuur is geworden, viel mijn oog op het woord “fructosestroop” en op “natuurlijk aroma”. Ondanks dat ik niet op mijn gewicht hoef te letten, maar wel mijn gezondheid belangrijk vind, mijd ik zo veel als mogelijk producten met fructosestroop en natuurlijke aroma’s. Waarom?

Over Fructosestroop het volgende: Ten eerste omdat het een zeer bewerkte en geconcentreerde vorm van suiker is die onder hoge temperaturen gemaakt wordt. Ten tweede omdat ik probeer om zo veel mogelijk toegevoegde suikers te mijden. En ten derde omdat ik weet dat er heel veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan worden naar de effecten van glucosestroop of glucose-fructosestroop (HFCS) op allerlei aspecten van onze gezondheid: hormoonstelsel, zenuwstelsel, spijsvertering (darmflora, lever), hart- en bloedvaten, cholesterol, maar ook algemeen welzijn van invloed op gedrag en humeur (zie pubmed). Liever niet dus in mijn lijf! 

Over Natuurlijke aroma’s het volgende: Volgens het voedingscentrum zijn Aromastoffen, stoffen met een sterke geur of smaak, waardoor ze producten lekkerder kunnen laten ruiken of smaken.  En kunnen ze geen kwaad. Ook keuringsdienst van Waarde is op zoek gegaan naar wat het zijn en komt tot de conclusie dat deze stoffen vrijwel altijd genetisch gemanipuleerd zijn. En zoals voedingswetenschapper Ralf Moorman aangeeft, zijn veel toegevoegde stoffen een experiment met onze gezondheid.  We weten niet wat het effect is ervan op ons zenuwstelsel, hormoonstelsel, op onze darmflora en levercapaciteit.

En toch zijn de Radlers erg populair en denken mensen goed bezig te zijn door minder alcohol te nuttigen. En typisch is dat de bieren met 0% nog meer suikers bevatten! Ik zou zeggen:
  • Laat die Radler staan en neem met mate lekker een (wit) biertje!
  • Haal je koolhydraten voornamelijk uit fruit, groenten en volkoren granen.
  • Laat je niet misleiden door glutenvrij, biologisch, suikervrij, koolhydraatarm, alcoholvrij maar kijk naar wat je wel binnenkrijgt en niet alleen naar wat je niet binnenkrijgt

Hier zijn ze op een rijtje:
Amstel Radler Citroen 2% - Koolhydraten 6.2% waarvan suikers 4.7%
Ingrediënten: koolzuurhoudend water, GERSTEMOUT, suiker, vruchtensap 5% uit concentraat (citroensap 2,7%, sinaasappelsap, limoensap, acerolasap), hop, hopextract, geconcentreerd citroenextract, natuurlijk aroma, stabilisator: johannesbroodpitmeel, citroengrasextract.
Amstel Radler Citroen 0% - Koolhydraten 8% waarvan suikers 7%
Ingrediënten: koolzuurhoudend water, GERSTEMOUT, suiker, vruchtensap 5% uit concentraat (citroensap 2,7%, sinaasappelsap, limoensap, acerolasap), hop, hopextract, geconcentreerd citroenextract, natuurlijk aroma, stabilisator: johannesbroodpitmeel, citroengrasextract.
Grolsch Radler Citroen 2% - Koolhydraten 5% waarvan suikers 3.2%
Ingrediënten: water, GERSTEMOUT, fructosestroop, vruchtensap uit concentraat 5,7% (citroensap 3,2%, sinaasappelsap), natuurlijk citrusaroma met andere natuurlijke aroma's, stabilisator: johannesbroodpitmeel en hop.
Grolsch Radler Citroen 0% - Koolhydraten 6.8% waarvan suikers 3.6%
Ingrediënten: water, GERSTEMOUT, fructosestroop, vruchtensap uit concentraat 5,0% (citroensap 4,0%, sinaasappelsap), natuurlijk aroma, stabilisator: johannesbroodpitmeel en hop.
Grolsch Pilsener 5% - Koolhydraten 2.5% waarvan suikers 0%
Ingrediënten: water, GERSTEMOUT en hop.
Brand Weizen 5% - Koolhydraten 3.2% waarvan suikers <0.4%
Ingrediënten: natuurlijk mineraalwater, GERSTEMOUT, TARWEMOUT, hop, gist
 
Link:
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/ook-matig-gebruik-van-fructose-kan-ongezond-zijn
https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/10-03-2016/KN_1679007
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/aromastoffen.aspx

1 Comment

Wat is gezond?

6/3/2019

0 Comments

 
Foto
Gisteren las ik de nieuwsbrief van Juglen Zwaan over orthorectisch en ik moest de inhoud echt even laten bezinken.  We leven in een wereld waar we elkaar in hokjes stoppen en overal elkaar oordelen (of ben ik nu aan het oordelen?). Zo ook over iemands voedingspatroon. Eet iemand té gezond (wat is té gezond?) dan beginnen we over tekorten en orthorectisch.

Het doet me denken aan 1 van de Four Agreements van Don Miguel Ruiz : ‘What other people say or do, has nothing to do with you but is a projection of their own dreams, desires, goals.’
Wat ik daarmee bedoel is dat mensen die aan de gezonde kant van het voedingsspectrum zitten iets vinden van mensen aan de ongezonde kant. Bijv. dat ze zelf ook meer zouden willen genieten van lekkere dingen of het leven, of dat ze boos zijn dat ze meebetalen aan de zorgkosten van de gezondheidsklachten van de ander.
En de mensen die aan de ongezonde kant van het voedingsspectrum zitten iets vinden van mensen aan de gezonde kant. Bijv. dat ze jaloers zijn dat de ander slank en/ of gezond is, of dat ze verdrietig zijn dat zij zich niet zo goed kunnen beheersen of dat het gewoon weg niet lukt om de gezonde keuzes te maken met alle slimme marketing trucs van de grote bedrijven.

Uiteindelijk zit iedereen met zijn voedingspatroon ergens in het spectrum van 0-10 tussen gezond en ongezond. En zou het mooi zijn als we elkaar zouden kunnen steunen om met z’n allen rond de 7 of 8 te zitten van gezond. Dat we met zijn allen er voor elkaar zijn en de ander motiveren om voldoende groenten te eten, geen sloten koffie of alcohol naar binnen te werken, niet te vaak gefrituurd. Maar ook elkaar motiveren om voldoende slaap te nemen, te bewegen, lief voor elkaar te zijn en nu eindelijk te gaan doen waar je echt blij van wordt!

Als leefstijlcoach adviseer ik mensen om de Voedingspiramide te volgen - https://voedingspiramide.nl/ -  opgesteld door orthomoleculair diëtisten (mensen die uitvogelen welke stofjes jouw lichaam nodig heeft om alle processen optimaal te laten verlopen zonder beïnvloed te zijn door commerciële partijen). Niets uitsluiten, maar focussen op voedingswaarde en kwaliteit. Dat vind ik gezond!

Maar mocht je last hebben van spijsverteringsklachten of immuunziekten, zou ik ook zeker aanraden om wel uit te vinden of er voedingsmiddelen zijn die je niet tolereert.
​
Wil ik nog afsluiten met de Four Agreements van Don Miguel Ruiz:
1.       Probeer zo veel mogelijk goed te spreken - wees bewust van de kracht van jouw woorden
2.       Neem niets persoonlijk op – het heeft meer met de ander te maken dan met jou
3.       Maak geen veronderstellingen  - oordeel niet en vul niet in maar wees nieuwsgierig
4.       Doe altijd je best – naar jouw (fysieke, mentale en emotionele) omstandigheden
Als je deze ook toepast op de keuze die jij maakt voor jouw voedingspatroon maar met name ook op de keuzes van anderen die zij maken voor hun voedingspatroon, dan wordt deze wereld meteen een beetje gezonder en gelukkiger!

0 Comments

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    Maart 2022
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    Februari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    Oktober 2019
    Juni 2019
    Februari 2019

    Categories

    Alles

    RSS-feed

Jij & Co Leefstijlcoaching - Breda - Ulvenhout
Proudly powered by Weebly