Dat je soms ongezonde voedingskeuzes maakt.... Hoe je je kinderen opvoedt.... Of je nou wel of niet die prik neemt.... Wat je gedaan hebt.... Wat je tegen iemand gezegd hebt.... Of die jurk wel kan... Als het gaat om lastigheden - kleine of grote stress - dan zijn er een aantal coping strategieën. Naast de fight-flight reactie waar je waarschijnlijk al vaak over gehoord hebt is er nog een coping stijl namelijk sociale steun zoeken. Ik merk dat veel mensen die ik spreek, hun verhaal doen om bevestiging te zoeken (en ik zelf doe daar ook aan mee ;-)). Je zoekt begrip, steun of troost bij anderen of je vraagt hulp om het probleem samen met anderen op te lossen. Het lucht vaak op als je je verhaal kwijt kunt bij iemand. Je belt bijvoorbeeld een vriendin op, misschien heeft zij ook goede ideeën over hoe je het beste kunt reageren in deze situatie. We zijn nu eenmaal groepsmensen, we zoeken elkaar op om te overleven en we willen er graag bij horen. Maar heb je eigenlijk wel altijd steun en goedkeuring van anderen nodig? En wat gebeurd er wanneer jouw gesprekspartner een andere visie heeft dan de jouwe en je je dus juist niet gesteund voelt? 3 tips om om te gaan met sociale steun als stress coping: 1. Wanneer je het echt nodig hebt, zoek dan een vriend(in) op waarvan je weet dat die een zelfde visie heeft als jij. Zo voel je je gesteund, voel je je niet alleen en ga je niet twijfelen aan jezelf. 2. Wanneer je merkt dat jouw gesprekspartner niet dezelfde visie heeft als jij, wees dan nieuwsgierig naar de ander. Wat heeft de ander geleerd? Wat zit er achter de visie van de ander? En wat kan jij daarvan leren? Bedenk dat er geen 'goed' of 'fout' is, maar alleen 'anders'. 3. Zorg dat je helder hebt wat jouw eigen waarden en doelen zijn. Wanneer je weet wat jij belangrijk vindt, beseft dat niet iedereen dezelfde waarden en doelen heeft of hoeft te hebben, dan laat je je niet zo makkelijk van jouw stuk brengen wanneer iemand anders een andere mening heeft. En besef dat ook jij het recht hebt om van mening te veranderen wanneer jouw waarden en doelen veranderen. Wil je meer bewust worden van jouw waarden en doelen op het gebied van belangrijke leefstijlaspecten, dan is De Leefstijlclub misschien iets voor jou. In 3 maanden word je bewust van jouw keuzes door de kennis die ik deel en het persoonlijk inzicht door de 1 op 1 gesprekken. Sociale betekenisvolle relaties zijn belangrijk, maar uiteindelijk heb je van niemand goedkeuring nodig om het leven te Leiden (met hoofdletter L) zoals jij dat wilt!
0 Comments
Sommigen houden van de herfst, anderen niet. De dagen worden korter, de lucht wordt grijzer, de bladeren van de bomen en er is meer nattigheid! De term 'herfstdepressie' komt natuurlijk ergens vandaan! Bijna 90% van de mensen geeft aan in de herfst en in de winter minder energie te hebben dan in de lente en zomer en ruim 70% van de mensen geeft aan dat ze echt niet blij worden van/ in de herfst en winter. Daarom hier een aantal tips hoe je het toch gezellig en leuk kan maken tijdens de herfst!
Wil je aan de slag om een helder plan te maken op basis van jouw waarden en doelen op het gebied van gezond en gelukkig zijn? Neem dan gerust contact met mij op! |
AuthorWrite something about yourself. No need to be fancy, just an overview. Archives
March 2022
Categories |