![]() Ooit en ergens is ons verteld dat ons gewicht afhankelijk is van het aantal calorieën dat we eten. En dat als we minder calorieën eten dan dat we verbranden, we afvallen. En dus gaan veel mensen op dieet en sporten we ons suf.... Richtlijn voedingscentrum Kijk je op de site van het voedingscentrum dan lees ik dat de richtlijn voor vrouwen 2.000 Kcal is en voor mannen 2.500 kcal. Maakt niet uit of je groot bent of klein, chinees of Nederlands, en hoe jouw lichaam voedingsstoffen omzet en verbruikt. Het gevolg is dat mensen gaan focussen op minder calorieën eten door bijv. te kiezen voor light producten en magere producten. Vergeet niet dat Kcal een maat is voor energie en het dus vooral betekent dat je minder energie binnen krijgt. En je dus moe voelt.... En weet ook dat light en magere producten juist enorm bewerkt zijn en onderzoek uitwijst dat je juist van bewerkte voeding dik wordt. Het voedingscentrum adviseert ook om 20-40% van de energiebehoefte uit vetten te halen, dus is het dan wel slim om mager of light gaan eten? Berekeningen Basaalmetabolisme en PAL waarde Een andere berekening dan bovenstaande algemene richtlijn is de berekening van het basaalmetabolisme en de PAL waarde. Je kan met de formule van Roza en Shizgal bereken wat jouw energieverbruik is voor jouw basaal metabolisme (dus zelfs al lig je de hele dag in bed, dan verbrand je nog ca. 60% van jouw calorieën om jouw cellen, weefsels en organen te laten functioneren). Deze is gebaseerd om jouw gewicht, lengte en leeftijd. Met de PAL waarde (1.2-1.4 voor inactief, 1.4-1.6 voor matig actief , meer dan 1.6 voor actief en 2.5 voor topsport) kan je deze vermenigvuldigen om te bepalen hoeveel kcal je 'mag' eten om te kunnen leven en bewegen. In mijn geval komt dat neer op 1.280 voor rust en 2.044 aan totale kcal behoefte. Dus een inschatting van hoeveel je beweegt, geeft aan hoeveel calorieën je mag. En dan....de ene dag is de andere niet... de ene dag eet je meer, de andere dag sport je meer en hoeveel calorieën krijg je eigenlijk binnen? Waar het mis gaat is dat we onze energiebehoefte reduceren tot leven, eten en bewegen. Maar alles is energie! Ook denken en voelen kost energie. En geloof mij, ik zie het meest terug dat mensen last hebben van emoties die dwars zitten, pieker gedachten en valse overtuigingen. Juist deze gedachten en gevoelens leiden tot het grijpen naar voeding die zoet, zout en vet is. Continu snaaien om de bloedsuikerspiegel op peil te houden totdat het systeem ‘doof’ wordt. Vooral koolhydraten zijn populair, die voor snelle energie zorgen maar opgeslagen worden als vet indien ongebruikt. En juist in koolhydraten zitten minder calorieën dan in vetten. Heb je trouwens wel eens geprobeerd om een dagboek bij te houden en calorieën te tellen? Het kost hartstikke veel tijd, het klopt nooit omdat je altijd een inschatting moet maken en het geeft jou het gevoel dat voeding - die energie geeft - slecht is en jouw vijand. Je gaat bewerkte light producten eten want minder calorieën, terwijl je heus wel weet wat gezond is, namelijk de focus op groenten, fruit en onbewerkt. En ook al hebben bananen meer suikers dan blauwe bessen, het zijn niet de bananen die voor overgewicht zorgen. Juist de light en magere producten geven jou niet de bevrediging, energie en de voedingswaarde die jij fysiek, mentaal en emotioneel nodig hebt. Focus op voedingswaarde Focus daarom op voeding met voedingswaarde: langzame koolhydraten, volwaardige eiwitten, gezonde vetten en vezels en boordevol vitamines en mineralen. Wanneer je de focus legt op voedingswaarde, dus onbewerkte voeding in alle kleuren, soorten en maten, dan hoef je helemaal geen calorieën te tellen en jouw energie terug te brengen tot eten en bewegen. En zijn er gedachten of gevoelens die jou saboteren, maak dan een afspraak met een coach om deze samen te onderzoeken. Je bent een mens met een fysiek lichaam, een hart en een geest. Zorg daar goed voor!
0 Comments
Leave a Reply. |
AuthorWrite something about yourself. No need to be fancy, just an overview. Archives
Maart 2022
Categories |