Ben jij een vroege vogel of een nachtbraker? Deze termen gebruiken we vaak om te beschrijven of iemand graag vroeg op staat of laat op blijft. Maar wist jij ook dat jouw slaapwaakritme iets zegt over de kans op depressie? Les hier onder welk slaap type jij bent en wat dit te maken heeft met de kans op depressie. Welke slaaptypes zijn er? Volgens de klinische pscycholoog en slaap expert dr. J. Breus vallen we allemaal onder 4 types:
Maar welk slaaptype heeft nou de minste kans op depressie? Een onderzoek, gepubliceerd in het JAMA Psychiatry Magazine, heeft de gegevens van 840,000 mensen geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat degenen die genetische aanleg hebben om vroeg wakker te worden, minder kans hebben op depressie. Van de 4 slaaptypes hierboven hebben de vroege vogels (beren en leeuwen) minder kans op depressie. Als je in de categorie valt van de nachtbrakers (wolven en dolfijnen) schiet dan niet meteen in de stress! De onderzoekers vonden deze slaaptypes hun kans op depressie kunnen verlagen met 23% alleen al door 1 uur eerder op te staan dan normaal. Dus als je normaal gesproken wakker wordt om 9 uur, zet dan jouw alarm op 8 uur. Dat kan al een groot verschil maken! Hoe kwamen ze hier op? Door het analyseren van de gegeven met betrekking tot het slaaptype en de medische gegevens ten aanzien van klinische depressie kwamen de onderzoekers op de resultaten. Volgens deze gegevens, was het duidelijk dat mensen die genetische aanleg hebben om vroeg wakker te worden minder vaak gediagnosticeerd worden met depressie. Hoewel eerder onderzoek een link vond tussen onregelmatige slaappatronen en depressie en aangaf dat nachtbrakers 2 keer zo grote kans hebben op depressie, is dit het eerste onderzoek dat bepaalt hoeveel tijd je eerder wakker moet worden om de mentale gezondheid te beïnvloeden. Hoe werkt dat dan dat eerder opstaan invloed heeft op humeur? Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom vroege vogels minder kans hebben op depressie, denken de onderzoekers dat het langer verblijven in licht bepaalde feel-good hormonen kan triggeren en daarmee het humeur verbeteren. Daarnaast kan het hebben van een slaappatroon dat afwijkt van de meeste andere mensen ook moeilijk zijn. We leven in een 9 tot 17 uur maatschappij en kinderen moeten om 8.30 uur op school zijn, waarmee we zijn ingericht op een ochtendritme. Wijk je daarvan af, kan het voelen alsof je continu afwijkt van het ritme van anderen. Zelf zou ik er nog aan toe willen voegen dat als je in de ochtend eerder op staat dit ook een gevoel van power en energie kan geven en kan zorgen voor minder stress omdat je meer tijd kan nemen om jezelf en jouw gezin klaar te maken voor school en werk. Ook houd je misschien tijd over voor een rust momentje voor jezelf. Zo begin je de dag niet meteen met stress. Verder zou het nog interessant zijn om te onderzoeken wat kip en ei is. Zorgt langer slapen voor een grotere kans op depressie of zorgt aanleg voor bevinden hoger in het spectrum van depressie ervoor dat je langer in bed wilt blijven liggen. Hoe dan ook goed om te weten dat eerder opstaan kan helpen! Algemene Tips Volgens dit onderzoek kan 1 uur eerder opstaan (voor nachtbrakers) de kans op depressie verlagen met 23% en daarmee bijdragen aan een beter humeur. Andere tips zijn nog:
Wil je werken aan jouw voedingspatroon, beweegpatroon, slaappatroon en jouw emotionele en mentale stress onder de loep nemen? Meld je dan aan voor het toegankelijke programma De Leefstijlclub en ontvang voor slechts EUR 29 een heel jaar lang wekelijks kennis, acties en recepten. Op 1 juli starten we weer! Individuele coaching is ook altijd mogelijk, mail dan naar [email protected]
0 Comments
Leave a Reply. |
AuthorWrite something about yourself. No need to be fancy, just an overview. Archives
March 2022
Categories |